Lär känna din grill. 

När det framåt vårkanten börjar dra i grilltarmen och den efterlängtade grillpremiären närmar sig så är det dags att börja kolla utrustningen. Det spelar egentligen ingen roll vad för typ av grill du har. Gasol, el eller kol. Kamado, klot eller offset smoker. Du måste lära känna just din grill. 

Jag har aldrig haft något annat än kol/brikettgrillar så därför utgår jag ifrån det i detta inlägg. 

Det allra vanligaste felet folk gör är att de har alldeles för mycket kol eller briketter. Och nej! Locket är inget regnskydd. Det är den viktigaste detaljen för att behålla temperaturen och förvandla din grill till en ugn. 


Köp en påse briketter av det märke du tycker om och som du vanligtvis använder. Tro mig, du kommer att tjäna in den påsen på några grillkvällar. Tänd 10-15 briketter. När de är helt tända, dvs helt vita av glöd så plockar du bort briketter så att det finns 10 st kvar. Du kan med fördel ha en annan grill, tändrör eller liknande för att lägga de glödande briketterna du plockar bort. Mät sedan temperaturen. Mät nere vid grillgallret med en kökstermometer som klarar högre temperaturer. Det är ju där köttet kommer att ligga. Glöm inte att lägga på locket och vänta i 10 minuter så att temperaturen stabiliseras. 


Det finns ju vissa måltemperaturer som är bra att känna till. 

  • 110 grader: (low & slow)
  • 150-175 grader: (indirekt, kyckling mm)
  • 200 och mer: (bakning mm)

Testa er fram att uppnå dessa temperaturer genom att lägga till eller plocka bort glödande briketter. Anteckna, eller om ni har bra minne, hur många briketter det behövs för att nå er måltemperatur. 


Eftersom min lilla klotgrill kommer att användas flitigt nästa år så körde jag detta lilla test idag. Det går åt färre briketter än man tror. Här nedanför är mina resultat. 

  • 3st Weber briketter ca 110 grader. 
  • 6st Weber briketter ca 150 grader. 
  • 10st Weber briketter ca 190 grader. 

Med dessa antal briketter som referens så kan jag enkelt styra temperaturen i grillen. Eftersom grillen är liten så kör jag med fullt öppna spjäll. 

Som ni ser så är det inte många briketter som behövs för att köra en härlig karré och göra pulled pork. 3 st briketter brinner lika länge som en hel påse. Det är bara temperaturen som skiljer. Se bara till att ha några som är ”färdiga” (vita av glöd) att lägga på när de gamla börjar ge med sig. 


Så! Det blev ett långt inlägg om att kalibrera sin grill. Ta er tiden till att göra detta. Det blir mycket roligare och enklare men framför allt, du sparar väldigt mycket briketter!

Lycka till! //Ade

Författare: Fredrik Adetoft

Morgonpigg trebarnsfar som bor i Vänersborg med barn och sambo. Ateist med ett fantastiskt glatt humör. Hatar verkligen turbaserade sällskapsspel.

En blogg är ingenting utan sina läsare! Kommentera gärna!