En hjältes mod.

En oskyldig lek, som att kasta smågodis på varandra, urartade till något av det hemskaste ett barn kan råka ut för. Mobbing, förnedring och misshandel.

Min son kommer till mig och säger: -Du farsan…..de kommer nog att ringa från skolan. Det hände en grej idag.

Min naturliga, vana reaktion är ”va faan har du gjort nu!” Japp. Jag har ställt den frågan förut och jag ställde den också nu. Hans berättelse gjorde mig otroligt stolt över att vara hans pappa.

Här är hans berättelse.

Det var i korridoren. Det är mycket liv och rörelse i skolan. Ett flertal ”nyanlända” ungdomar har kommit de senaste dagarna. De kan bara enstaka ord svenska. De sitter tillsammans vid ett bord och skojar.

Det är då som det händer.

En godisbit råkade träffa en förbipasserande kille och bråket är i gång. Tre stycken killar, en från 9:an, en från 8:an och en från 7:an trycker ner en av de ensamkommande killarna på golvet. De skriker, spottar och sparkar på honom. Ingen gör något, trots att skolan är full av folk. Jag går emellan. Killarna skriker på mig att jag ska flytta mig. -Lägg dig fan inte i det här!

Jag svarar: Nej det gör jag fan inte! Man ska inte behöva vara ensam i en sån här situation! Killarna gick. Precis efter kom en lärare springande. Hon såg vad som hände och ville prata i enrum med mig. Hon sade att jag är en hjälte. Sedan hände inte så mycket.

Detta är alltså min son! Fattar ni? Min son är fanimej en hjälte! Han fyller 15 år i Februari. Jag har nog aldrig varit så stolt.

DSC_3408-1
Jag har fått tillåtelse av min son att lägga upp bilden.

Jag kände att jag ville dela med mig av detta så att ni ser att det finns hopp om framtiden. Det finns ungdomar där ute med stort hjärta.

Mvh ”Stolt farsa”.

Författare: Fredrik Adetoft

Morgonpigg trebarnsfar som bor i Vänersborg med barn och sambo. Ateist med ett fantastiskt glatt humör. Hatar verkligen turbaserade sällskapsspel.

64 reaktioner till “En hjältes mod.”

 1. Vilken föredömlig insats!

  Jag har en kusin som alltid stod rakryggad och hjälpte utsatta på liknande sätt under hela vår uppväxt, jag påminner honom ibland om händelser. Vi konstaterar att det stämmer än i dag med den person han är, han är en underbar människa som man alltid är trygg med.

  All heder till din son, Grattis till er som givit honom goda värde ringa, styrka och självkänsla att agera!

  En riktig vardagshjälte. … så som alla borde vara.

 2. Hej!
  Jag känner inte dig eller denna underbara människa som är din son.
  En kompis delade detta på FB och nu har jag läst inlägget 10 ggr och tårarna bara forsar ner.
  ”Man ska inte behöva vara ensam i en sån här situation.” Boom. Allt som behöver sägas i en liten mening men som talar volymer. Exakt så. Ingen ska behöva vara ensam i en utsatt situation. Någonsin. Så vackert. Så självklart.
  Ge den grabben en stor varm kram från en likasinnad själ & tacka honom för att han finns.
  ❤️

 3. Det här är verkligen något man vill som förälder. Mina barn är fortfarande små men oj vad jag vill att dom ”blir” så starka som din son. Vad är hemligheten? Ni verkar ha en så fin och nära relation! Tack för att du delar med dig. / Vanessa

  1. Tack Vanessa. Jag har inga hemligheter. Mina kids har haft en tuff uppväxt och det är på senare år som mitt liv, tillsammans med min sambo sedan åtta år, äntligen har blivit stabilt. Jag försöker vara mycket ”kompis” med mina barn. Även deras kamrater är mina polare. Jag tror att det ger en trygghet. De vet att jag alltid finns där. Även om de har gjort dumheter.

 4. Värmer att läsa hur stark din son är, ta åt dig också för att du uppfostrad han, hoppas fler vågar vara som din son

 5. Förstår att du är stolt ❤️
  Fick mina tårar att tränga fram..
  Har själv en son som blir 15 i januari, han skyr oxå orättvisor & hoppas & tror att han skulle våga agera lika.
  En stor eloge till din son ❤️ kram

 6. Underbart. Hälsa din son: hade hela världen varit som dig så hade vi inte behövt oroa oss. Vi hade haft fred och gemenskap. Jätte fin och härlig son du har. Var stolt. Ta väl hand om varandra. Vågar man vara sig själv så kommer man långt. Och det vågade din son.

  1. Fantastiskt!!! Vilken fin kille<3 Du kan absolut vara en stolt pappa:-) Hoppas att jag kan lära mina barn att vara så starka!!!

 7. Också jag gråter en skvätt av tacksamhet över det hopp som finns trots all ondska! Krama om din son från ”en okänd” och känn er riktigt stolta båda två!

 8. Alla kan göra fel å rätt men när det krisar till och situationen blir allvar. Det är då man väljer sida. Han är bara 15 och visat både var han står och vad han går för. Så jäkla skönt att läsa. Var stolt över din son och nöjd med uppfostran för han måste ju ha fått det från någon 🙂

 9. Som mamma till en 14-åring blir jag tårögd av modet din 15-åring besitter. Du har all anledning att vara stolt. Och tala om det för honom mer än en gång. (y)

 10. Fantastiskt att du delade med dig av detta. Vilket civilkurage din son har. Att läsa detta ger i alla fall mig lite hopp om att det finns medmänsklighet och sunt förnuft i kommande generation också. Ge sonen en bamsekram, en sann vardagshjälte 🙂 <3

 11. Man blir verkligen så glad och stolt av att få höra detta! Du får försätta stötta honom så han försätter vara modig och stå för det han gör, riktig härlig kille! Tycker bara synd att lärarna inte tar tag i detta och gör något åt de andra killerna som saknar empati, mobbning är inte OKEJ oavstet, kön, ålder eller bakgrund!

 12. Tack. Man blir glad av att höra att det fortfarande finns dem som vågar stå upp för andra människor och det som är rätt.

 13. Läser och ögonen fylls sv tårar, som delar din stolthet för din uppväxande son som på riktigt vet vad som är viktigt i livet.

  Jag är rektor och har förmånen att få dela mina dagar med fantastiska ungdomar. Mitt jobb är att stärka rätt värderingar och ge möjligheter till att utveckla mod. Din berättelse ska jag dela så ännu fler orkar och vill ta ställning och vara modiga.

  Jag hoppas du och jag och fler kan påverka, göra skillnad för en bättre värld- klart det går!

  1. Tack Maria! Det största jobbet har vi föräldrar. Det min son gjorde visar att han har en grund av rättvisa och positiva värderingar att stå på. Jag hoppas att vår uppfostran har bidragit till detta. Han är ju en egen individ och förfinar sina värderingar genom utbildning, diskussioner mm i skolan. Keep up the good work!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.