Pulled pork i Kamadon!

I söndags var det dags att äntligen testa Pulled pork. Jag har längtat efter att få grilla detta kött som har legat på topplistan ett bra tag nu. 

Jag vet ju att det tar tid. Lång tid! 

När grannarna städat bort sista ölburken och hällt ut sista skvätten vin så går jag upp och kör Maria till jobbet. Väl hemma igen, strax innan klockan 07:00 så tänder jag grillen. Mina förhoppningar är att middagen ska vara klar att äta runt 19:00. Jag räknar alltså med en grilltid på ca 12 timmar. Underbart!

En liten karré på dryga kilot hade inhandlats men den såg så liten ut och jag tänkte att när jag ändå ska köra en riktig low&slow så fick en skinkstek och lite kamben göra karrén sällskap på grillen.

 
Som ni ser så går det lägga på en hel del kött på Kamadon. Det är ingen risk att någon går hungrig från matbordet.

Maria hittade en del passande tillbehör till just pulled pork. Bland annat en bbq sås som såg väldigt god ut. Givetvis var jag tvungen att testa denna. Vem vet? Den kanske blir ett stående inslag på grillmenyn. Men skenet bedrar. Det smakade mest blaskig tomatsoppa. Inte ens våra, numera tama husflugor ville bada i den. Besvikelsen över detta är svår att beskriva i ord. Jag ämnar inte ens tala om vart vi fann denna stora misär till bbqsås. Tur att vi gjorde en härlig coleslaw. 

  
Som sagt. Det ser gott ut. Till pasta kanske.

  
Efter ca 5 timmar sjönk temperaturen i Kamadon. Köttet likaså. Det hade varit uppe på 70 grader och hållt sig där. Men nu dalade det alltså. Faan! Jag fick lyfta ur allt ihop och såg till min fasa att kolet nästan hade brunnit ut. Jag hade varit snål igen. Jag öste på mer och snart steg temperaturen igen. Phu!

Note to self: Det går nästan inte att ha för mycket kol. Det som inte har brunnit upp vid avslutad grillsejour kan återanvändas till nästa.

  
Efter 6 timmar tog jag ur kambenen. De blev helt fantastiska. 

  
 Under ”resans” gång penslar jag på en mopsås en gång i timman. Den består till stor del av vinäger som tränger in i köttet och ger en härlig smak. 

Mopsås (enkel)

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 msk senap (dijon)
  • 1 tsk salt

Vispa ihop ingredienserna. Det går med fördel att ha mopsåsen i en spruta.


Efter ytterligare 3, totalt ca 10 timmar nådde grisarna sin måltemperatur på 95 grader. Varför så högt tänker ni? När vi passerar 90 grader så smälter allt fett och gör köttet väldigt mört. Det faller helt enkelt isär. Den mörka ”skorpan” är inte det att köttet är bränt. Det är mopsåsen och rubben tillsammans med röken som bildar denna. Smakar helt fantastiskt!

  
  
Vi använde pitabröd, misslyckad bbqsås, surkål (som för övrigt var jättegott till) och coleslaw. Varianterna är oändliga. Det var garanterat inte sista gången vi körde pulled pork här hemma. 

 

 

Författare: Fredrik Adetoft

Morgonpigg trebarnsfar som bor i Vänersborg med barn och sambo. Ateist med ett fantastiskt glatt humör. Hatar verkligen turbaserade sällskapsspel.

En kommentar till “Pulled pork i Kamadon!”

  1. Bra jobbat Fredrik. 12 timmar vid grillen måste var en bra dag.

    På lördag kör jag mitt 12-timmarspass. Fästing i Rök på Bohus Fästning. Nästa år får du ta ”klumpen” med och rocka loss. //BA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.