Hönökaka, bakad i en Kamadogrill.

Min våta dröm har gått i uppfyllese. Äntligen står det en riktig Kamadogrill hemma på altanen. Min passion för långa grillsessioner tar ytterligare ett steg framåt. Med en Kamadogrill kan jag utan problem sova lugnt om natten medan grillen jobbar och håller exakt rätt temperatur upp till 12 timmar. Helt fantastiskt!

Kamadogrill. En ny upplevelse.
Kamadogrill. En ny upplevelse.

Kamado är ju en gammal beprövad teknik som har sina anor från Asien. De tidigaste fynden av något som liknar dagens kamadogrillar är ca 4000 år gamla. Egenskaper som att kunna hålla en jämn temperatur under lång tid gör grillen perfekt för bak, rökning mm. Men även för ”vanlig” vardagsgrillning är kamadogrillen perfekt.

Mitt första test av denna klump blev faktiskt att baka bröd. Jag gillar att baka och nu när det är så enkelt att göra det på grillen så var jag tvungen att testa.

Hönökaka är ju en klassiker och min pizzasten är ju perfekt för ändamålet. Ingredienser inhandlades och jag skred till verket.

Här kommer receptet som är hämtat ur ”Vår bakbok”.

Recept på Hönökaka, hämtat ur kokboken "Vår bakbok".
Recept på Hönökaka, hämtat ur kokboken ”Vår bakbok”.

Som vanligt när det är mycket bilder så skriver jag en kort förklaring till varje bild.
Reflektioner och intryck kommer efter bilderna.

Redo. Bara att köra igång!
Redo. Bara att köra igång!
Degen på jäsning. Dags att tända grillen!
Degen på jäsning. Dags att tända grillen!
Jag chansar lite med mängden kol. Nu i efterhand är jag en erfarenhet rikare. Jag skulle tagit lite mer.
Jag chansar lite med mängden kol. Nu i efterhand är jag en erfarenhet rikare. Jag skulle tagit lite mer.
Måltemperaturen, 250℃ nåddes på ca 20 minuter. Förvånansvärt snabbt!
Måltemperaturen, 250℃ nåddes på ca 20 minuter. Förvånansvärt snabbt!
Lite justering av nedre spjället för att få temperaturen att stanna på 250 grader.
Lite justering av nedre spjället för att få temperaturen att stanna på 250 grader.
Övre spjället får också lite kärlek.
Övre spjället får också lite kärlek.
Nu ska det kavlas!
Nu ska det kavlas!
Min gamla pizzasten är som gjord för detta.
Min gamla pizzasten är som gjord för detta.
Doften av nybakat är något helt fantastiskt. Det kan grannarna intyga!
Doften av nybakat är något helt fantastiskt. Det kan grannarna intyga!
Ta daa! Så enkelt. Så gott!
Ta daa! Så enkelt. Så gott!

Reflektioner.

Jag blev förvånad över hur snabbt grillen reagerade på justeringar av spjällen. Med lite träning så blir det inga problem att ”kalibrera” grillen och lära sig hur man håller önskad temperatur under lång tid.
Den första hönökakan lät jag ligga på stenen i 8 minuter. Den fick lite för mycket färg på undersidan och blev lite blek på ovansidan. Nästa kaka vände jag efter 5 minuter och lät den ligga på totalt 10 minuter. Resultatet blev en perfekt gräddad hönökaka.

På grund av att det blev mycket öppna och stänga så tappade grillen lite fart. Den hann inte återhämta sig riktigt mellan varven. Troligtvis hade detta avhjälpts genom att ha lite mer kol. Jag fegade ju lite på den fronten.

Men på det stora hela är jag otroligt nöjd med kamadogrillen. Nu var ju detta ett pilotprojekt som faktiskt landade väldigt bra.
Jag längtar redan efter nästa date med grillen.

Fredrik Adetoft.

Författare: Fredrik Adetoft

Morgonpigg trebarnsfar som bor i Vänersborg med barn och sambo. Ateist med ett fantastiskt glatt humör. Hatar verkligen turbaserade sällskapsspel.

2 reaktioner till “Hönökaka, bakad i en Kamadogrill.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.