Vägens riddare!

Under mina dryga tjugo år som bilburen trafikant har jag sällan skådat den egoism och flathet som breder ut sig bland mina medtrafikanter. Det som förr var vänliga, oskrivna lagar och regler har glömts bort. Lagar om medkänsla och förståelse har inte förts vidare från oss ”gamla” vägens riddare.

Ta t.ex omkörningar. Jag blir omkörd väldigt ofta. Inte för att jag kör för sakta, tro mig! Det gör jag inte! Ogillar skarpt dessa krypande sniglar som kör efter principen ”snitthastighet är det bästa”. Dessa marodörer håller en jämn fart hela tiden. Är det 90km/h håller de 70. Är det 50km/h håller de också 70! Allt handlar om snitthastighet. Ett jävla otyg.

Men jag håller hastigheten.
Drar upp bilen till rätt fart och knäpper på farthållaren och glider fram.

På sträckan mellan hemmet och jobbet är det ingen idé att ta på sig skorna med blysula. Fartkamerorna duggar tätt. De tornar upp sig likt en uppställd Nordkoreansk arme efter vägkanten.
Det är mer regel än undantag att bli omkörd av någon som har ”klättrat på ryggen” i några kilometer för hitta en lucka. Jag försöker i mån av plats hålla ut till höger för att hjälpa till så att omkörningen blir så smidig som möjligt.

Är då en liten blink tillbaka som tack för mycket begärt? VA?

Att med livet som insats ha legat i diket med ett hjulpar och blästrat hela högersidan med rullgrus, bli omkörd av någon stressad småbarnsmorsa med en hand på ratten och mobilen i andra, inte få någon som helst uppskattning för min insats gör mig rasande. Så fruktansvärt nonchalant.

Att vara i trafiken är ett samspel. Ingen uppskattar en självupptagen, nervös gräshoppa som bara tänker på sin egna situation.

Trafikanter som verkar tro att de är totalt ansvarsfria är cyklister.
Jag orkar inte ta det nu.
Mitt blodtryck är på nedåtgående och jag vill inte spränga fler blodkärl just nu.

Men min slutsats är att det barkar helt åt skogen med det där att vi ska ”kramas i trafiken”.

Bilen på bilden har inget med inlägget att göra.
Bilen på bilden har inget med inlägget att göra.

Författare: Fredrik Adetoft

Morgonpigg trebarnsfar som bor i Vänersborg med barn och sambo. Ateist med ett fantastiskt glatt humör. Hatar verkligen turbaserade sällskapsspel.

En kommentar till “Vägens riddare!”

  1. Tur för världen att jag inte har körkort.. jag går dit jag ska och jag svär också, fast mot cyklisterna som susar förbi, gärna så nära som möjligt och utan att använda ringklockan.
    Helst denna kombination när jag är ute med hunden, som blir livrädd och flyger ut mot de på 2 hjul. Det är väl bara en tidsfråga innan det händer något

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.