Är det sant?

Är det verkligen så att vi som bor utanför USA generellt sett vet mer om deras land än dom själva?
Har dom inte geografi i läroplanen?

Många frågor som söker svar.

Min sambo satt igår, bläddrandes i en tidning. Lillsnigel hängde över. Vet inte om det var ett spelat intresse från hennes sida men hon verkade intresserad.
På en av sidorna var det en bild på Eiffeltornet. Lillsnigel skiner upp och utbrister! -Det där tornet ligger i Frankrike!
Hon fyller 6 i Februari.
Sambon blev väldigt impad. Jag med måste jag säga.
Det är väl ingen genikunskap men rätt häftigt att hon på något sätt snappat upp det. Hon har ju liksom ingen som helst anknytning till Frankrike eller Paris.
Det är inget hon kommer att glömma iallafall.

Kunskap är inte tung att bära.

#adesworld  

Författare: Fredrik Adetoft

Morgonpigg trebarnsfar som bor i Vänersborg med barn och sambo. Ateist med ett fantastiskt glatt humör. Hatar verkligen turbaserade sällskapsspel.

62 reaktioner till “Är det sant?”

 1. Fick med höra när jag var i Usa om vi hade isbjörnar på gatorna o när jag sa Sweden så trodde dom jag mena Schweitz. Jag vart väldigt förvånad hur lite dom visste om andra delar i världen hahaha

 2. Jag tror att de flesta i USA är rätt dåliga på geografi. När jag hälsade på min kusin i New York så träffade jag många av hennes vänner. Dom hade en liten förvrängd bild av Europa. Kunde knappt något om sitt lands geografi. Ibland kunde jag mer än dom. Men jag vet inte om jag kan säga att dom var dumma.

 3. Jag håller nog med +Niklas Börsting . Det är lätt att skratta åt amerikanernas låga kunskaper, men betänker man att deras land är lika stort som hela Europa så blir det väl satt lite i perspektiv. Själv är jag kass på geografi och fullt medveten om det och det ska nog mycket till för att jag skulle kunna peka ut de mindre länderna i Europa.

 4. Säger så här..vi fick frågan från en amerikan (18 år) i somras Har Ni trafikljus i Sverige ?. Janne svara direkt Ja vi har bilar också !

  Behöver jag säga att jag asgarvade på den frågan. Jag har många fler som jag behåller för mig själv just nu.

 5. Jag var nära att ta fram en karta över världen till våra vänner och fråga de var Sverige låg någonstans.

  Jag fick inte det för Janne, han ville inte vara elak och göra narr på deras brista kunskap om världen.

  Men nästa gång…då ska jag göra det.

 6. Något som fick mig att garva åt USA o deras brist på kunskap var inslaget Jaywalking med Jay Leno. Han tog en karta och tog bort alla namnen, men lät färgerna vara kvar så att indelningen av länderna skulle vara kvar. Sen gick han omkring på Universit och frågade folk var USA fanns på den kartan. Minns inte exakta procenten, men har för mig att det var i närheten av 80 proc som pekade på Ryssland, även ett antal lärare gjorde det. När Jay avslöjade vilket det rätta var och varför de svarats om de gjort svarade de, det var ju störst.

 7. +Marita Wennersten
  Hehe. Kommer att tänka på en kille i 16-årsåldern i Dals Ed. Jag hade med honom som praktikant. Vi byggde fläkthus på en liten industri som låg utanför samhället. Knappt hundra anställda.
  När jag berättade att jag var från Göteborg så undrade han om det fanns några stora företag i Göteborg.
  Jag höll minen och sa:
  -Nää. Inte så stora. SKF, Volvo bara. Men inte som det ni har här.
  -Tänkte det. sa han och nickade.
  Hahaha! Det var ju för faan synd om honom!

 8. Kan ta en till..sedan blir det ingen mer.

  Är Italien samma land som Sverige ?

  Då tittade Janne på mig och sa på svenska (det fattar inte vad vi säger då)…Marita..säg inget, jag håller med dig, det verkar som du har rätt !.

 9. Varit med då någon som skulle på en enveckas semester i landet Europa och bila mellan London, Paris, Berlin, Rom etc. då det är korta avstånd mellan städerna 😀

 10. Skicka upp en glob åt en valfri högstadieelev i Sverige och be dem peka ut Uzbekistan, Tadzjikistan, Kyrgyzstan och Türkmenistan så blir det knappast bättre. Fråga gärna eleverna om vart de olika delstaterna i USA ligger. Vi skall nog passa oss för att slå oss på bröstet allt för mycket.

 11. Delstaterna har ju lika mycket folk som vissa europeiska länder så varför inte? Annars kan man ju be svennebanan peka ut Venezuela , Colombia och Ecuador. Det blir nog lika illa som ovan.

 12. Jag ska villigt erkänna att jag har glömt mycket av skolans geografi. Men visst hade vi det i grundskolan. Länder och huvudstäder. Nu har jag fyllt 40 men om du frågat mig för ca 25 år sedan hade jag nog plockat det mesta.

 13. Undrar om Jan Björklund vet något om det här, eller något av det här? Undrar om han kan klura ut meningen jag skrev?
  Skolsystem som inte kan ge barn den utbildning de behöver, de behöver reformeras.

 14. Jag tror faktiskt att meningen är symbolisk. För en gammalmodig person från Georgia så kan faktiskt New York kännas så främmande att det inte känns som det Amerika som han/hon är van vid

 15. Har en hel del vänner som skulle kunna skriva 'Hej då Sverige, hej Malmö' trots att de vet att det är en stad i samma land… Svårt att vara ironisk på nätet ibland.

  Men det utesluter inte risken att personen i bilden verkligen är okunnig…

 16. Vi kan mer om geografi och världen än amerikanerna och varför är det så? Bara för att dom är ett stort land är det ingen ursäkt att blicka ut över världen och lära sig lite mer om den. Ibland känns som om man kan mer om usa än dom som bor där. Märkligt är de iallafall. ?..

 17. När jag var i Miami för en herrarns massa år sedan var det stor humor att titta på väderprognosen på TV. Först började de med staden och sen delstaten. "And now over to the rest of the world"… Bilden zoomades ut och visade USA och Kanada…

 18. En gammal fördom att amerikanarna inte kan geografi för att de inte är så duktiga på att veta huvudstädernas namn i tex Europa. Hur många av oss kan klara av det? Eller hur många kan namnge huvudstäderna i USAs 50 stater?

 19. Såg en gång ett klipp "stupid american" där de stoppade folk på gatan och frågade olika frågor. De frågade en man "Do you know where Sweden is on the map" och svarade "I think it a little town in Danmark"..

 20. När vi flyttade in i en lägenhet i Camden Maine så tog hyresvärden mig i handen, ledde mig ut till köket och sa this is a refrigerator, a modern thing for Cold storage – I have Heard that you have earthcellars in Sweden. Must be dangerous with all wild animals roaming around… några veckor senare så fick jag en schweizisk bordsflagga.
  Beror nog lite var man kommer ifrån och vart man har studerat. Min gubbe hade bättre kunskaper om Sverige än vad jag hade när vi träffades.

 21. Jag blir generellt provocerad av kritiken av geografikunskap i USA. Som flera skrivit är New York kulturellt något annorlunda än Svennebanan usa, vilket förmodligen är referensen. Sedan tror inte jag att många svenskar inte kan huvudstäderna i USAs största delstater, vilka hade varit bland Europas största länder (Kalifornien med 38 M innevånare hade varit 10:e störst i Europa precis efter Polen)

  Testa dig själv på de 4:a största staterna utan att fuska: Kalifornien, Texas, New York och Florida. Vad heter huvudstaden?

 22. Visst är det en nation, men det kan inte på ett rättvist sätt jämföras med en typisk europeisk nationalstat eftersom det är en federation av väldigt fria delstater som t.ex. kan ha egna lagar. Och, kan man tycka att eftersom det är världens mest inflytelserika nation bör vi har ganska god kunskap om landet. Det är mer relevant att kunna Kaliforniens huvudstad än Georgiens även om Kalifornien inte är ett land.

  Men min poäng av den ganska typiska kritiken av underskott på geografikunskap som dyker upp om usa är schablonmässig och tramsig. Något som baserar sig på en mångårig idé vi byggt upp på ett par medianedlag som förmodligen inte har mycket med verkligheten att göra. I PISA studierna har USA och Sverige i storleksordningen samma resultat (även om det inte handlar om geografi säger det något)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.