Behövs dieter?

Nu har det dykt upp ytterligare en diet som är på allas läppar.

5:2. Ät i fem dagar och fasta i två. Det kanske är bra. Vad vet jag!

Är alla dessa dieter verkligen för individens bästa? Eller är det bara ett alternativ till viktnedgång på bekostnad av kontinuerlig träning eller motion? Är det den enkla genvägen till kroppsidealet? Håller det i längden?

Jag tror inte det finns några genvägar. Alla dessa dieter, pulver och självsvält är ett sätt för den late att komma undan verkligheten. Omedvetet eller medvetet.

Dieter för medicinskt syfte, okej! Men för lönnfeta Svensson är det rätt kost i rätt mängd, minskat sockerintag och lite motion som gäller. Jag tror det räcker.

Att försöka kompensera intaget av onyttigheter och brist på motion genom dom mest märkliga dieter förstör nog mer än det gör nytta. Visst! Det är tufft att ändra vanor. Det vet vilken nikotinmissbrukare som helst. Men det går!

Japp! Så är det! (gottesugen som bara den!)

 

Författare: Fredrik Adetoft

Morgonpigg trebarnsfar som bor i Vänersborg med barn och sambo. Ateist med ett fantastiskt glatt humör. Hatar verkligen turbaserade sällskapsspel.

6 reaktioner till “Behövs dieter?”

 1. En uppmaning att kommentera lite kan jag ju bara inte låta bli 🙂

  Jag tror att man ska lyssna till sin egen kropps signaler, det som vi så ofta glömmer bort att göra. Och att inte se maten med bara ögonen. Att vara närvarande då mat intas, gör att man smakar på det man äter, man får doften som ger en förhoppningsvis bra känsla. Om 5:2 är en diet vet jag inte, jag såg ett inslag om det från Amerika, där man gjorde test för att se om det farliga kolesterolet förändrades och det gjorde det. Kanske är det så att som urtidsmänniska så åt vi inte regelbundet 3-5 mål per dag. Även om det är ett tag sedan så kanske man hittar en del av vårt svar där, på hur kropp och knopp fungerar.

  Sådär, nu har jag kommenterat i din blogg 🙂

  1. Tack för svaret!!
   Ja det kanske ligger något i det. Men har inte pulverdieter och annat också vetenskapen bakom sig?
   Om vi nu ska tro att 5:2 är att återgå till hur vi levde och åt för länge sedan så måste vi nog röra på oss lite mer också. Inte satt folk stilla i soffan på den tiden.

   1. Självklart ska man röra på sig, folk jagade och vandrade mycket. Och om pulverdieter har vetenskap bakom sig vet jag faktiskt inte. Det som finns i forskning är väl snarare att det ska vara näringrätt och ge ett mindre kaloriintag. Själv tror jag att mat är bra, för rätt mat, ger bra ämnen till kroppen. Och japp, jag vet att jag just nu förenklar en hel del, för det finns alltid anledning till att inte äta det ena men desto mer av annat. Det finns en bra bok om att övervikt handlar om känslor och det ligger mycket i det. Sedan är det väl så att viktminskning som ska ske snabbt – det är väl där mycket pengar finns att tjäna, för allt ska ske snabbt och med lite åtagande från individen. Vi lurar oss själva helt enkelt.

 2. Efter att levt ett aktivt missbruka liv och började med ett nytt missbruk som heter mat så kan jag säga att det inte behövs. ätallt du vill , bara det sker i måttliga mängder och röra på sig är viktigt!

 3. Finns nog bara en diet som fungerar i det långa loppet. Ät mindre, och rör dig mer.

  Eventuellt så kan det fungera om man äter som en mygga och skiter som en elefant.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.